Срок на годност при лекарствата!

Защо изтеклите лекарства не са задължително опасни

За начало да опитаме да разберем какво е срок на годност. Това е период, в рамките на който фармацевтичната компания, пуснала даден препарат гарантира неговата безопасност и ефективност. Но определянето на продължителността на този период е нещо много съмнително.

Срокът на годност обикновено се определя така. Когато пусне поредното лекарство производителят установява неговите характеристики, сред които химически вещества и концентрация на активни вещества, а след това препаратът се оставя да стои на сухо и тъмно.

След година лекарството отново се анализира и се прави заключение за неговата ефективност. След 2 години изследването се повтаря. И така нататък.

Проблемът е в следното – да предположим, че вече 3 години лекарството стои на съхранение. Да се пусне в продажба без срок на годност не е възможно. Но за фармацевтичните компании не е изгодно да отлагат пускането в аптечната мрежа.

Затова производителят посочва като срок на годност вече провереният период - тези 3 години или по-кратък период в зависимост от резултатите от изследванията. Лекарството може да е годно и ефективно повече от 3 години, но това вече не се проверява.

Министерството на отбраната на САЩ има стимул да изследва колко в действителност запазват годността си лекарствата, тъй като така се пестят средства за обновяване на запасите от препарати за извънредни ситуации.

През 2006 г. в рамките на проучването на МО на САЩ са проверени 122 лекарства и срокът на годност на повечето е удължен с 4 години.

Какви лекарства с изтекъл срок могат да се приемат и кои не

Още веднъж да подчертаем – въпреки приведените по-горе данни, все пак е добре да се вслушаме в препоръките на FDA и да обновяваме домашната аптечка. Това не е най-икономичният, но все пак най-безопасният за здравето вариант.

Но в някои ситуации е допустимо срокът на годност да се увеличи малко. Например, ако ви е заболяла глава, а под ръка ни е само ибупрофен с изтекъл срок на годност.

Или по-страшно – вие или някой около вас е получил тежка алергична реакция, и имате дори спринцовка за автоматична инжекция с адреналин, но срокът на годност. Да я поставяме или не? Нека разберем.

Какви лекарства не са безопасни при изтекъл срок на годност

Клинични изследвания, които да потвърдят опасността от изтеклите лекарства, не са провеждани. Но е препоръчително да не се употребяват следните препарати след изтекъл срок на годност.

Инсулин – използва се за контрол на нивата на кръвната захар при диабет, но може да промени химичния си състав и най-малкото да не помогне.

Нитроглицерин – популярно средство при стенокардия. След отварянето на опаковката бързо губи ефективност.

Биологични препарати – ваксини, кръвни препарати, имуноглобулини, анатоксини. Техните активни вещества много бързо се разрушават.

Тетрациклини – след края на срока на годност е възможно да се образува токсичен метаболит. Това е спорен въпрос, но по-добре да не търсим истината, рискувайки собственото си здраве.

Също не са безопасни капки за очи, капки и спрейове за нос.

Лекарства, които да се използват след изтичане на срока на годност

Парацетамол – дори и с изтекъл срок на годност, препаратът може след дълги години да запази 99% от активното си вещество.

Аспирин – не толкова вълшебен като парацетамола, но до 1-2 години след изтичането на срока на годност, може да осигури болкоуспокояващ ефект.

Кодеин – препарат с рецепта против кашлица, дори след много години запазва до 90% от ефективността си.

Сексуални стимуланти от рода на: Виагра, Левитра, Циалис, Дапоксетин, Аванафил и производните им генерични аналози запазват 97% от своята ефективност дори 5 години след срока на годност !

Антихистамини на основата на лоратадин – запазват ефективност дълго време след изтичане на срока на годност.

EpiPens – това са скъпите инжекции адреналин, които се използват при опасната за живота алергична реакция оток на Квинке. 4 години след изтичане на срока на годност запазва 84% от ефективността си.

РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР:
Тази статия има изключително и само информационен характер. При възможност не употребявайте лекарства, чиито срок на годност е изтекъл преди дванадесет месеца.

Източник: Здравен портал Lechenie